Category Archives: Business

Cara verify kad kredit dalam Paypal

Jika anda ingin memulakan perniagaan internet, anda seharusnya biasa dengan melakukan pembayaran secara online.

Ini kerana pertama mungkin anda akan membeli barangan online dari merchant untuk produk sokongan perniagaan anda (contoh: hosting, opt-in list) dan kedua anda perlu membantu pelanggan anda membuat pembayaran kelak.

Salah satu kaedah pembayaran ialah melalui paypal. Paypal bukanlah sebuah bank tetapi sebuah syarikat yang membantu pengusaha internet mendapatkan pembayaran dengan cara mudah, cepat dan selamat. Continue reading

Belajar ilmu internet

Sekarang saya sedang sibuk ‘set up’ satu pusat pendidikan untuk perkongsian tentang ilmu internet dan teknologi maklumat.

Satu laman web telah dibuat dan dinamakan kelasInternet.com. Saya dan beberapa lagi rakan sedang sibuk membuat persiapan untuk syllabus kursus yang akan diadakan.

Kursus tertumpu kepada perkongsian tentang perkara teknikal dan perkara penting yang selalu menjadi rintangan dalam memulakan sesuatu perniagaan atau aktiviti lain di internet.

Jika anda berminat untuk belajar bolehlah subscribe newsletter kelasInternet.com. Tips percuma dan update terkini akan dihantar terus ke email anda.

KelasInternet.com terhasil daripada langkah pertama yang saya buat pada tahun 2006.  Apakah langkah pertama anda selepas ini?

Blog atau website?

Nak buat blog ke website? Mana satu pilihan anda? Dan kenapa?

Blog dah jadi satu trend sekarang. Semua orang ada blog dan banyak pula orang ‘claim’ yang blog boleh buat duit. Tak kisah lah dalam buku ke, ebook ke, blog, website, kawan cerita dan sebagainya.

Sebenarnya kewujudan blog dan website ni ada kekuatan/kelemahan masing-masing.

Mengikut pengalaman saya sendiri, pendapatan dari internet yang saya perolehi lebih 90% daripada website (secara terus). Bukan blog. Continue reading

Spend to expand

Ramai orang menjalankankan perniagaan sendiri akan sampai ke satu tahap yang “stagnant”. Perniagaan boleh hidup tetapi tak boleh nak berkembang. Ini menyebabkan usaha berada pada tahap yang sama bertahun-tahun lamanya.

Bila jumpa dengan rakan-rakan, diorang akan tanya “Amcam business?”. Maka si peniaga ni pun jawablah “Bolehlah…” dengan nada separuh hidup.

Sepatutnya jawapan yang nak didengar “Alhamdulillah, business makin berkembang. Sekarang tengah nak masuk pasaran antarabangsa. Kau ada kenal sesiapa dalam bidang marketing yang ingin bekerja? Aku tengah nak cari staff tambahan ni”.

Sebenarnya masalah ini berlaku kerana banyak sebab. Sebab utamanya ialah kurangnya pengetahuan dalam menguruskan perniagaan. Biasalah yang berniaga asalnya dulu dari orang bekerja yang mempunyai skil teknikal bukan skil mengurus dan mengembangkan perniagaan.

Saya nak ceritakan hari ni salah satu sebab lain iaitu takut untuk berbelanja. Bukan belanja beli belah kat gedung kain, kat giant ke tetapi belanja untuk mengembangkan perniagaan.

Contohnya membeli peralatan untuk membantu mempercepatkan proses pembungkusan. Membeli perisian untuk menguruskan hal ehwal akaun syarikat. Mengupah profesional untuk mengendalikan sebahagian urusan perniagaan. Membeli notebook supaya dapat lebih mudah bekerja dan bergerak.

Apa salahnya jika kita membelanjakan RM500 sebulan untuk mendapat pulangan RM3,000 sebulan atau membelanjakan RM1,000 sebulan untuk pulangan RM20,000 sebulan?

Bukan apa sebab sekarang saya tengah plan nak sewa tempat untuk buat training. Kalau dah ada tempat sendiri esok boleh lah buat lebih kerap dan lebih banyak kursus lagi yang boleh ditawarkan kepada orang ramai yang memerlukan.

Jadi kepada yang mempunyai perniagaan, fikir-fikirkanlah berapa yang patut anda belanja untuk mendapatkan berapa keuntungan daripadanya. Selamat berbelanja dan berkembang 😉

Saya dah bayar, mana barangnya?

Ni antara masalah pembeli yang membeli barangan secara online. Mungkin anda pernah menghapinya. Lepas berminat dengan satu produk, anda terus membuat bayaran ke akaun bank yang dipaparkan. Kemudian anda pun menghantar e-mail seperti yang tertera di laman web memberitahu bayaran telah dibuat dan produk apa yang anda ingin beli.

Tunggu punya tunggu, lepas sehari ke sehari, anda masih belum menerima apa-apa berita dari si penjual. Nak telefon, nombor pula tak ada dipaparkan. Semakin hari anda semakin gelisah. Duit dah dibayar, tapi mana barangnya?

Inilah yang akan pembeli anda rasakan. Mereka telah mempercayai anda sebelum anda mempercayai mereka. Jadi jangan buat mereka tertunggu-tunggu dan paling teruk hilang kepercayaan kepada anda. Yang sedihnya bila sekali mereka terkena, mereka akan menganggap semua usahawan internet ni sama saja.

Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan dari masalah ini berlaku dan menjadikan anda usahawan internet yang lebih bertanggungjawab ialah..

1. Berikan maklumat perhubungan yang lengkap di internet terutama nombor telefon.

2. Jika anda hanya memberikan e-mail, nyatakan dengan jelas dalam masa berapa jam atau hari anda akan membalas e-mail pelanggan anda. Contohnya, e-mail anda akan dibalas dalam tempoh 24 jam hari bekerja.

3. Nyatakan apa yang sepatutnya mereka expect. Berapa lama sebelum anda membalas atau berapa lama produk akan diterima oleh pelanggan. Contohnya, pesanan akan dihantar pada setiap hari Selasa dan Khamis, jika anda membuat pesanan pada hari penghantaran, ia akan dihantar pada hari penghantaran berikutnya.

4. E-mail pelanggan sebaik saja mereka membayar dan nyatakan yang bayaran mereka telah diterima dan pesanan mereka akan diproses. Nyatakan juga anda akan e-mail lagi sebaik saja produk tersebut dihantar.

Dengan cara ini pelanggan anda tak tertanya-tanya dan terasa diri mereka ditipu. Anda perlu ingat pelanggan ini mungkin akan menjadi pelanggan tetap anda dan jika dia gembira, dia akan dengan sukarela mengsyorkan anda dan produk anda kepada rakan-rakan mereka.

Selamat berniaga..

Make more money with exchange rate

No, I’m not going to talk about how to make money with forex here 🙂 I just did some projection for my adsense earning income for this month. How do I project my income? It’s simple actually.

What you need to do ..
– Login to your adsense account (of course)
– Click Reports > Advanced Reports
– Choose data range – choose “this month – September”
– Click “Display report” button

In the report list, you can see daily average of your earning. To get some ideas what your income would be, just multiply the number with 30. And you get your earning figure for that month.
The interesting part is the conversion rate for MYR currency against USD is now 3.45. This means that you can get more with the same USD you get from Adsense.

Here is the graph showing the movement of MYR agains USD.

usd-myr-graph.gif

Check it out yourself here

http://finance.yahoo.com/currency 

Still remember those days when our exchange rate is MYR3.80 for USD1. When you received USD100 you actually got RM380. Same if you got RM1000, you actually got RM3800!

[tags]adsense, adsense earning, forex, foreign exchange, money online[/tags]

Workshop laman web perniagaan..

Tak sangka sedar tak sedar dah lebih setengah tahun kita berada dalam tahun 2008. Kini kita telah melangkah ke suku ke-3 tahun 2008.

Saya pun dah lama tak menulis di internet tetapi Alhamdulillah pendapatan pasif dari internet masih lagi berjalan walaupun saya dah agak lama ‘berehat’.

Dalam pada saya berehat ramai juga yang menghubungi saya berkenaan dengan workshop laman web perniagaan yang kali terakhir saya adakan pada bulan Januari. Hmm.. dah lama tu..

Atas permintaan, saya akan menganjurkan workshop tersebut pada 19 Julai 2008. Rebut harga istimewa early bird dan berkumpulan segera untuk lebih jimat (diskaun sehingga RM50 seorang).
Seperti biasa workshop hands on ini terhad kepada 25 orang peserta sahaja dan atas dasar siapa cepat dia dapat (pembayaran penuh).

Dalam workshop ini anda akan diberi pendedahan tentang cara mendapatkan pendapatan di internet, bagaimana untuk bermula, asas membina laman web yang berkesan dan pemasaran di internet.

Untuk maklumat lanjut mengenai workshop, sila ke
http://www.pendapatantambahan.com/website

Jangan lepaskan peluang ini kerana workshop berikutnya mungkin akan diadakan entah-entah tahun depan. Saya pun belum pasti.

Untuk maklumat pendaftaran dan pembayaran, sila ke
http://www.pendapatantambahan.com/website/daftar.php

Harap dapat berjumpa anda dalam workshop kali ini. Akhir kata, semoga anda berjaya dalam bidang yang diceburi.

XsitePro version 2 is released! at last…

At last, after waiting for looooooong time, Xsitepro version 2 is now released. I am now still awake just to wait for the new site to launch. To have a quick view on the new features and the most important thing is to know how much does it cost me to upgrade!

Now they are offering USD30 off for upgrading price. Just pay USD97 to upgrade compared to to buy full version for the price of USD297. I remembered I purchased the software about USD167 few years back.

Cannot write a review on the new Xsitepro. The website loads very slow. Maybe because of lots of other people very eager to view this new release.

Go and have a look at Xsitepro version 2 now

How to get more money from what you already have?

When you have a business or any source of income, probably the most common ways to get more money is to find another source of income. But do you think that you have getting the fullest from your current source of income.

Below are some things you might want to consider to get even more with the same source you have.

1. Get more leads.

Leads generate customers. It is a number game, when you have more leads, you will get more customers means more money! If you are having a internet business website, get more traffic to your site.

2. Improve your conversion rate

If now from 100 visitors that visit your site, only 2 will purchase from you (2% conversion), then try to improve it to maybe 5-10% conversion. Add testimonials, package your products, give discount etc etc.

3. Increase your ticket price

If now you are selling a product form RM10, try to add some value to it and increase it to RM30. So that you will have a minimum purchase value of RM30 instead of RM10! This is easy but do it very carefully. You must justify why you add your price otherwise your customer will run away to your competitor

4. Sell again to your existing customers!

Don’t forget about your existing customers. They already purchased from you. They have the money and they trust you by being your customer. Why not you offer them some other products of yours to them? It is easier than trying to close sale for new customers.

5. Increase your profit margin

Now you are getting 30% profit margin from product you sell. For example, you take the product from manufacturer at RM70 and you sell at RM100. You get RM30 (30%) as gross profit. Why not you find another manufacturer that can give you RM50 for the same products OR you can neogotiate with your current manufacturer to give a better margin OR maybe you can learn the technology and become manufacturer of that product!

Now you think you can get more money? NO way!

..unless you do the above… 🙂 All the best!

[tags]make money online, sales tips, adsense, affiliate marketing, internet business tips, business tips, how to get more money, multiple sources of income[/tags]

Another “the death of..” report

I got few e-mails from fellow internet marketers promoting a free report titled “The death of network marketing”. You will get US0.25 per successful download. But hold on. I’m NOT going to ask you to download anything so that I can make money and left you getting few bucks because you don’t know how to make money with it.

This kind of viral marketing was being made popular by Scott Boulch of The death of Adsense where you get US1 for each download if I’m not mistaken. Then more internet marketers adapting this method to build list fast and sell high-priced seminar and dvd collection or whatever.

It was hard to get the download not as what people say ‘easy money’. If you do not have at least 1000 subscribers in your opt-in list, forget about it. No one will download from you when you advertise on your blog with only 20 visitors a day.

Furthermore it is a one time payment that you get from your effort. Not a long term residual income you can get again and again from the internet.

Lately I always think a simpler, better way for beginner and non-techie people to really be successful on the internet. If you say that everybody can make money online, I totally disagree with that.

It’s just like saying everybody can be an engineer. Yes you can be a an engineer, but you need a special skill and enough knowledge to be one. You have to spend lots of time learning, researching and master lots of other technical skill to be an engineer.

If you want to make money online you may need to know how to build website, setting up a blog, shopping cart, uploading files, affiliate program scripts, know about SEO, web 2.0, opt-in list and so on and so on.. Do you think you can do this with what you currently have? Do you really afford to do what it takes to be successful online?

How many of you have read more than 20 ebooks on making money online? How many of you have spent more than 3 hours a day just to look for opportuny to make money online? How many of you have gone to seminar but still don’t have idea how to make money online? How many of you getting less than USD10 from internet after spend time blogging for more than 3 months?

So what’s the simple way? Do you have the answer? I don’t.. at this moment but I will share when I have the answer. Think think..

[tags]easy money, make money online, free report, viral marketing[/tags]