Category Archives: Internet Marketing

Nak naikkan sesuatu laman web? Buat dua perkara ni

Baiklah hari ni saya nak ulas sedikit tentang 2 parkara terpenting yang perlu dilakukan sebolehnya HARI-HARI oleh internet marketer yang telah dibentangkan oleh Allan Gardyne dari associateprograms.com dalam newsletter beliau tak lama dulu.

Apakah 2 perkara tersebut? Saya pun buat benda itu tetapi tak pernah terfikir ia adalah lebih mudah bila kita mengetahui apa yang perlu dilakukan.

Jadi, apakah 2 perkara tersebut? Hehe.. tanya lagi. Inilah dia 2 perkara tersebut..

1. Add content

Tambah content untuk website atau blog anda seboleh-bolehnya setiap hari. Untuk mencapai ratusan atau ribuan mukasurat, anda perlu lakukannya dengan konsisten.

Setelah anda mencapai satu tahap, anda akan nampak hasilnya. Trafik akan datang dari pelbagai sumber juga secara konsisten.

2. Add link

Dapatkan link ke laman web anda. Setiap hari cuba cari tempat untuk menambah link ke laman web anda. Sama ada di laman web orang lain, laman web anda sendiri atau di web directory, di blog orang lain dsb.

Sebaik-baiknya link dari website yang mempunyai kaitan dengan laman web anda.

Oppss.. sebenarnya yang penting ada dua, tapi untuk kesan yang lebih lebih baik , tambah lagi satu perkara iaitu

>> Capture email address

Yang ni kena gunakan reliable autoresponder service seperti aweber.com atau getresponse.com

OK. harap topik ni tak berat tapi berguna dan anda boleh terus lakukannya dan jadikan sebagai habit. Selamat berjaya.

Mendapatkan produk untuk dijual di internet

Adakah anda telah mula menjana pendapatan di internet? Jika belum, apa yang sedang menghalang anda daripada memulakannya?

Ramai yang mengadu tak ada produk untuk dijual online atau tak tau apa yang hendak dijual online. (Kalau nak dikira alasan ramai orang memang pandai mencipta alasan. Memang kreatif :P)

Tahukah anda cara paling mudah untuk bermula di internet ialah dengan JV (joint venture). Anda tidak mempunyai produk, jadi carilah orang yang mempunyai produk untuk anda jual di internet.

Di internet ada beberapa cara untuk anda menjual produk orang lain.

1. Affiliate program

Anda cuma ‘refer’ orang ke laman web penjual produk tersebut. Bila ada jualan anda akan mendapat komisen.

Dengan cara ini anda tak perlu ada produk, tak perlu menerima bayaran, tak perlu berurusan dengan pelanggan dsb. Anda hanya perlu memperkenalkan prospek kepada laman web penjual.

2. Resell rights

Anda membeli produk dan anda mempunyai hak menjualnya kembali mengikut terma dan syarat yang dikenakan oleh tuan punya produk.

Anda boleh menyimpan 100% daripada keuntungan yang anda perolehi.

Peringatan: Beli produk resell right yang anda rasa anda MAMPU untuk menjualnya. Jangan beli produk yang dah terlalu ramai menjualnya. Ini akan mendatangkan masalah kepada anda.

3. PLR (private label rights)

Anda membeli produk PLR kemudian anda boleh mengubahnya mengikut kehendak anda dan meletakkan nama anda sebagai pengeluar/penulis produk tersebut.

Keuntungan 100% juga menjadi milik anda.

Produk PLR popular untuk artikel, ebook dan perisian komputer.

4. JV (joint venture)

Anda kenal dengan sesiapa yang mempunyai produk unik yang masih belum dijual di internet? Hubungi mereka dan buat pakatan. Anda menjual di internet, dia akan sediakan produknya.

Salah seorang rakan saya, Tazilan ada menjual VCD panduan solat ketika sakit dengan kerjasama pihak lain.

Mudah bukan? Yang penting anda perlu memulakannya. Gagal setelah mencuba lebih baik dari tak mencuba langsung.

Atau anda nak ikut kata-kata seperti dalam file animasi “robots” – Never try, never fail 🙂

Ada lagi beberapa cara lain yang agak kurang popular yang menggunakan produk orang lain untuk meraih pendapatan di internet. Anda boleh buat carian untuk setiap cara yang dinyatakan di atas.

Promosi:

Jika anda ingin belajar cara membina laman web untuk menjual (secara hands-on) dan juga teknik pemasaran yang anda boleh gunakan. Anda boleh hadir ke workshop laman web perniagaan yang akan diadakan pada 7 April 2007 di MMU Cyberjaya.

Workshop ini ialah yang ke-6 akan diadakan dan telah ramai yang mendapat manfaat darinya. Semua peserta diberi bimbingan selepas workshop di forum tertutup dan mailing list.

Anda akan belajar bukan sekadar membina laman web malah lebih banyak dari itu. Workshop ini sesuai untuk ‘newbie’ yang mempunyai asas penggunaan komputer dan internet.

Maklumat lanjut dan pendaftaran

p.s. Harga early bird (jimat RM40) sehingga 16 Mac dan tempat duduk terhad kepada 25 orang sahaja.

[tags]perniagaan internet, peluang perniagaan, iklan produk, laman web[/tags]

Trafik percuma dari laman web popular dunia

Salah satu cara popular sekarang untuk mendapatkan trafik ialah menggunakan trafik dari laman web popular yang lain. Kebanyakannya boleh didapati secara percuma dan ada juga yang perlu sedikit bayaran.

Ada beberapa report terbaru yang dikeluarkan untuk mendapatkan trafik dari top  website di dunia (menurut Alexa ranking) seperti youtube, craigslist, myspace, friendster dll.

Antara report yang dimaksudkan seperti Craiglist black book dan 1000 visitors in 24 hours (youtube).

Ada banyak lagi report dan artikel yang dikeluarkan tentang perkara ini dan saya pun dah mencuba beberapa teknik dan memang terbukti mendatangkan hasil.

Beberapa website baru saya mendapat puluhan trafik percuma sehari dengan satu posting mudah saja. Kalau digabungkan beberapa post/website dengan mudah boleh dapat ratusan pelawat sehari. Cara ini perlukan sedikit “kekreatifan” dan percubaan untuk lebih berjaya.

Saya akan update benda ni dalam ebook pemasaran internet untuk versi akan datang. Percuma kepada yang dah memilikinya.

[tags]trafik, promosi laman web, pemasaran internet, craigslist traffic, youtube traffic[/tags]

Makan gaji vs Berniaga

Tengah duduk2 terfikir pula, kalau duduk saja camne duit nak masuk (ada jugak la masuk. hehe) tapi kalau kerja lebih lagi banyak masuk.

Bila makan gaji, kalau duduk saja dan buat kerja sikit2 pun hujung bulan tetap dapat gaji (ini gaji buta namanya). Ia lebih kepada time oriented. Kira berapa jam kita kerja. Tak cukup jam, tolak cuti atau tolak gaji.

Tapi ada juga kerja yang pentingkan deliverable mengikut scope yang ditentukan. Kalau dah banyak kali tak deliver, faham2 je la.

Kalau berniaga atau buat sales lebih kepada result oriented. Kalau tak dapat jualan maknanya tak dapat pendapatan atau komisen.

Dalam perniagaan kenalah bekerja secara bijak bukan kerja keras semata-mata. Jika cukup leverage, kerja yang sukar pun boleh jadi mudah. Kerja yang sikit pun boleh hasilkan pendapatan yang lumayan.

Sebab tu ada orang iklankan – tak perlu menjual tak perlu menaja, duduk saja dapat duit. hehehe

Seperti yang diceritakan dalam buku Rich Dad Poor Dad oleh Robert Kiyosaki, kita perlu bijak menggunakan OPM dan OPT iaitu other people’s money and other people’s time (bayar gaji untuk dapat masa lebih 24 jam sehari)

Dalam perniagaan internet ada lagi satu OPT iaitu other people’s traffic 🙂 Kalau kita tak dapat top rank di search engine, iklankan produk kita di website yang mendapat top rank di search engine. Itu cara mudah untuk menggunakan OPT untuk mendapatkan lebih ramai prospek.

Tu je tips yang saya nak kongsikan, tapi cuba anda buat kalau nak tau keberkesanannya..

[tags]pemasaran internet, perniagaan internet, makan gaji, perniagaan[/tags]

E-book Panduan pemasaran di internet telah dilancarkan.

Masa yang ditunggu akhirnya telah tiba. E-book pertama siripanduan.com telah selamat dilancarkan pada hari ini 12 Februari 2007. Akan disusuli oleh beberapa panduan lain kelak.

Untuk 15 orang terawal menghantar testimoni, anda layak mendapat rebat 50% dari harga buku. Jadi sebenarnya anda cuma membayar separuh saja dari harga e-book tersebut disamping mempromosikan URL anda!

Maklumat lanjut tentang panduan pemasaran di internet

Workshop laman web perniagaan selesai

Setelah beberapa hari membuat persiapan untuk workshop kali ke-4 akhirnya ia telah selesai. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Syllabus baru pun nampak lebih mendatangkan kesan.

Terima kasih dan tahniah kepada semua peserta dan teruskan berkomunikasi walaupun workshop dah berakhir. Terima kasih juga atas feedback dan testimoni yang diberi. Saya akan terus revise syllabus untuk memberi yang terbaik kepada peserta dimasa akan datang.

Di atas ialah gambar peserta sedang mengikuti workshop hands-on yang diadakan dengan kemudahan lengkap dan serba baru di MMU, Cyberjaya. Ada yang datang dari Kelantan dan Penang. Harap anda pulang dengan azam baru dan ilmu yang lebih untuk bermula.

Ramai juga sebenarnya yang memang berbakat, cuma perlukan sedikit lagi guide dan usaha. InsyaAllah saya akan usahakan permintaan untuk workshop lanjutan bagi yang dah berjaya ketahap yang ditetapkan untuk perkongsian yang lebih mendalam.

Rasa nak demam pun ada ni, tapi terpaksalah bertahan kerana esok ada launch e-book pemasaran di internet. Saya masih lagi update e-book tersebut selagi ada idea untuk memberikan yang terbaik kepada pembeli.

Jadi orang terawal membeli dan anda akan mendapat rebet 50% dari harga e-book. Nak tau bagaimana? Anda boleh subscribe list siripanduan.com. Anda orang pertama yang akan tahu. Satu panduan ringkas baru juga hampir siap sebagai buah tangan kepada subscribers siripanduan.com nanti.

Lepas workshop sempat lagi saya duduk berbual dengan rakan perniagan saya, Azizi untuk projek seterusnya. InsyaAllah dalam bulan 3 nanti akan bermula.

Ada satu kata-kata yang dikongsi yang menarik perhatian saya dan saya ingin kongsikan dengan anda pula. Bila balik saya buat search di gogle dan ini ialah proverb yang dimaksudkan

“When I dream alone, it is just a dream.
When we dream together, it is the beginning of reality.
When we work together, following our dream, it is the Creation of Heaven on Earth “
–Adapted Brazilian Proverb

Walau apa pun yang anda lakukan (yang baik2 je la) saya doakan semoga anda berjaya. Teruskan belajar, berusaha, berdoa dan bertawakal..

Psst. jangan lupa jenguk siripanduan.com

Akan dilancarkan – E-book Panduan Pemasaran di Internet

Dah beberapa bulan e-book “Panduan pemasaran di internet” ni terperap dalam hard disk notebook saya ni kerana masalah dengan internet dsb. Akhirnya panduan ni dah 99% siap dan cuma tinggal pelancarannya sahaja.

Ia akan disusuli dengan beberapa siri panduan lain yang berkaitan, dalam satu laman web – siripanduan.com

Tunggu kemunculan panduan ini dalam masa terdekat. Secara tepatnya ialah pada 12 Februari 2007. Tak lama dah tu. Bangun pagi Isnin bolehlah cepat-cepat cek laman web tersebut.

Untuk makluman mengenai pelancaran dan pengumuman siri panduan berikutnya (ada juga panduan yang akan diberi percuma kepada subscribers) anda boleh melanggan newsletter siripanduan.com

Subscribers juga akan menerima preview panduan yang akan dikeluarkan dan saya mungkin akan membuka peluang untuk anda menambah pendapatan. Bagaimana? Nak tau kenalah jadi subscribers.

Beberapa orang pertama yang bertuah akan mendapat harga yang sangat istimewa dengan kemaskini percuma untuk versi baru akan datang. Kenapa? Kerana saya mahukan maklum balas dan testimonial untuk dimuatkan dalam website dan e-book tersebut.

Jadi, tunggu kemunculannya tak lama lagi di siripanduan.com

[tags]panduan pemasaran, pemasaran internet, promosi internet, strategi pemasaran[/tags]

USD1 berapa RM?

Tip ringkas. Semakin ramai yang buat bisnes di internet dan berurusan dengan USD atau matawang asing yang lain.

Untuk sesiapa yang selalu membeli mungkin sekarang lebih untung kerana matawang ringgit malaysia naik berbanding RM3.8 dahulu untuk USD1.

Sebaliknya sesiapa yang menjual produk/servis luar Malaysia atau mendapat komisen dalam USD agak kurang apabila ditukar ke ringgit sekarang ini. Ni mungkin agak terasa jika menukar wang dalam jumlah yang besar.

Bagaimana untuk menyemak tukaran matawang RM dan USD? Cara termudah ialah dengan menggunakan perkhidmatan percuma Yahoo Currency

Article Marketing

Salah satu cara pemasaran di internet ialah dengan menghantar artikel ke ‘article directory’. Tapi cara ini terlalu ‘time consuming’ dan dah lama saya tak menggunakan cara ni untuk mendapatkan traffic.

Antara kelebihannya ialah

  • Anda dapat presell apa yang kita nak jual or recommend
  • Link ke laman web kita lebih tinggi nilai kerana diletakkan dalam artikel yang mempunyai keyword berkaitan
  • Dapat masukkan link untuk dilawati oleh pembaca dan juga search engine
  • Article directory biasanya mempunyai ranking yang bagus dan ini akan memberi kesan kepada rank laman web anda.
  • Meningkatkan kredibiliti sebagai penulis atau pakar dalam bidang anda
  • Jika artikel betul-betul bagus, ia akan tersebar luas di internet dalam website lain juga

Memang ada internet marketer yang fokus menggunakan kaedah ini untuk mendapatkan pelawat yang berkualiti tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu di ambil kira jika anda serius ingin memulakan pemasaran dengan cara ini.

Anda boleh download report percuma yang menceritakan tentang 10 penyebab article marketing anda akan gagal dan cuba hindari dari sebab2 tersebut. Di internet ‘content is king’.

[tags]pemasaran internet, promosi internet, cara promosi, artikel[/tags]

Membuat kajian pasaran di internet

Kajian pasaran penting sebelum mula membina laman web baru atau menjual produk di internet. Dengan carai ini barulah kita boleh tau apa yang orang mahukan dan mencari produk yang sesuai untuk dipromosikan.

Sejak akhir-akhir ni saya hadapi masalah untuk nak akses ke laman web overture keyword suggestion tool. Ini merupakan salah satu tool yang biasa digunakan untuk mendapat gambaran dan idea tentang apa yang biasa dicari.

Sebelum ini nichebot pun selalu menghadapi masalah. Mungkin kerana terlalu ramai pengguna yang menggunakan khidmat mereka. Maklumlah percuma 🙂

Satu lagi ialah word tracker iaitu tool berbayar untuk membuat carian yang lebih mendalam. Boleh cuba trial version secara percuma. Kalau dah ada sesuatu yang betul2 untuk dicari bolehlah subscribe US8.23 sehari minimum.

Satu lagi option (yang gunakan overture dan yahoo result) ialah GoodKeywords. Ada 2 versi iaitu percuma dan berbayar. Yang berbayar pun (gold edition) boleh download dan cuba dulu. Saya pun tak download lagi gold. Akan download bila betul2 ada peluang nak buat keyword research in depth.

Dalam google adwords pun ada keyword suggestions yang akan senaraikan keyword yang dirasakan berkaitan dengan keyword asal yang kita masukkan. Ini boleh digunakan untuk membuat set of keywords dalam ‘campaign’ yang kita nak mulakan di adwords.

Ha, lagi satu ialah dengan menggunakan Google Suggest. Ini merupakan antara tool yang sedang diuji lagi dalam Google Labs. Ia akan mencadangkan keyword yang dicari berdasarkan keyword yang anda masukkan. Sambil anda taip, senarai cadangan akan ditunjukkan.

Jadi anda bolehlah cuba mana-mana keyword research/suggestion tool di atas untuk mendapatkan idea tentang pasaran sesuatu produk. Ramai tak orang demand, berapa ramai yang supply untuk menentukan ‘competition’ tinggi atau tidak.

Tool apa yang anda gunakan untuk membuat kajian pasaran?