Membuat kajian pasaran di internet

Kajian pasaran penting sebelum mula membina laman web baru atau menjual produk di internet. Dengan carai ini barulah kita boleh tau apa yang orang mahukan dan mencari produk yang sesuai untuk dipromosikan.

Sejak akhir-akhir ni saya hadapi masalah untuk nak akses ke laman web overture keyword suggestion tool. Ini merupakan salah satu tool yang biasa digunakan untuk mendapat gambaran dan idea tentang apa yang biasa dicari.

Sebelum ini nichebot pun selalu menghadapi masalah. Mungkin kerana terlalu ramai pengguna yang menggunakan khidmat mereka. Maklumlah percuma 🙂

Satu lagi ialah word tracker iaitu tool berbayar untuk membuat carian yang lebih mendalam. Boleh cuba trial version secara percuma. Kalau dah ada sesuatu yang betul2 untuk dicari bolehlah subscribe US8.23 sehari minimum.

Satu lagi option (yang gunakan overture dan yahoo result) ialah GoodKeywords. Ada 2 versi iaitu percuma dan berbayar. Yang berbayar pun (gold edition) boleh download dan cuba dulu. Saya pun tak download lagi gold. Akan download bila betul2 ada peluang nak buat keyword research in depth.

Dalam google adwords pun ada keyword suggestions yang akan senaraikan keyword yang dirasakan berkaitan dengan keyword asal yang kita masukkan. Ini boleh digunakan untuk membuat set of keywords dalam ‘campaign’ yang kita nak mulakan di adwords.

Ha, lagi satu ialah dengan menggunakan Google Suggest. Ini merupakan antara tool yang sedang diuji lagi dalam Google Labs. Ia akan mencadangkan keyword yang dicari berdasarkan keyword yang anda masukkan. Sambil anda taip, senarai cadangan akan ditunjukkan.

Jadi anda bolehlah cuba mana-mana keyword research/suggestion tool di atas untuk mendapatkan idea tentang pasaran sesuatu produk. Ramai tak orang demand, berapa ramai yang supply untuk menentukan ‘competition’ tinggi atau tidak.

Tool apa yang anda gunakan untuk membuat kajian pasaran?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *