Tag Archives: bank

Interbank Funds Transfer – Berapa hari clear?

Dulu saya ada buat posting tentang fund availability untuk interbank fund transfer atau bila orang akan dapat duit bila kita buat interbank funds transfer (pemindahan wang berlainan bank)

Terbaru rata-rata bank mengikut jadual seperti di bawah.

1. Jika fund transfer dibuat pada hari bekerja

Masa Transfer Masa Terima
sebelum 5 pagi  11 pagi
5-8 pagi  2 petang
8-11 pagi  5 petang
11 pagi-2 petang  8 malam
2-5 petang  11 malam
selepas 5 petang  11 pagi (hari bekerja berikutnya)

2. Jika fund transfer dibuat pada hari tidak bekerja (cuti hujung minggu dan cuti am)
– tidak kira pukul berapa akan dapat pada pukul 11 pagi hari bekerja berikutnya.

* Jadual di atas untuk Interbank IBG transfer sahaja. Tidak terpakai untuk Instant Transfer yang akan terus dapat bila transfer tetapi kos lebih tinggi dalam 50sen ke RM2 bergantung kepada bank.

* Hari bekerja dan cuti am biasanya mengikut tetapan Wilayah Persekutuan.

Nota: Oleh kerana terlalu banyak komen bertanya tentang bila nak clear walaupun telah terang-terang dinyatakan di atas, jadi saya off comment untuk post ini. Sila cek betul2 jadual yang diberikan di atas ya. Terima kasih.

MEPS Interbank Transfer – berapa hari clear?

Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada lagi yang belum tahu tentang Interbank transfer ni.

Bila anda buat interbank transfer (transfer duit dari satu bank ke bank yang lain) melalui MEPS, berapa lama masa diambil untuk duit tersebut dapat dilihat atau dikeluarkan di bank lagi satu?

Jawapannya agak mudah.

1. transfer hari bekerja sebelum 12 tgh hari, dapat pada hari sama selepas 6 petang

2. transfer hari bekerja selepas 12 tgh hari, dapat pada hari bekerja berikutnya selepas 6 petang

3. transfer hari tidak bekerja (tak kira masa), dapat pada hari bekerja berikutnya selepas 6 petang

Ini penting jika sekiranya anda ingin membuat pembayaran balik loan atau membeli barang dan tersilap transfer pada hari Jumaat selepas 12 tgh hari dimana duit itu hanya akan clear pada hari Isnin selepas 6 petang.

Semoga bermanfaat, jika ada silap harap beritahu untuk saya betulkan.

Update: Jadual terkini untuk Interbank Funds Transfer

Pengiraan jumlah pembayaran balik, ansuran, keuntungan bank bagi pinjaman

Adakah anda pernah buat pinjaman di bank? Jika tidak, tahniah! Hehe..

Di sini saya ingin kongsikan sikit tentang bagaimana untuk mengira jumlah bayaran balik, bayaran bulanan, keuntungan bank untuk pinjaman yang anda buat.

Formulanya ialah seperti berikut Continue reading

Kearah hidup bebas hutang

Pada bulan lepas saya start congak2 balik hutang yang ada. Lepas dah buat kira-kira, saya berazam nak settlekan semua hutang (kecuali hutang rumah) selewat-lewatnya akhir tahun depan. Kalau dapat selesaikan semua hutang, oh alangkah bahagianya hidup. Pendapatan tak lagi ‘dikongsi’ dengan bank.

Antara perkara yang dipelajari dalam proses menghabiskan hutang piutang ialah… Continue reading

Kenapa kad debit tak best.

Masih ingat dulu masa kecoh-kecoh pasal debit card yang dikeluarkan oleh bank-bank tempatan. Kononnya dengan debit card, kewangan anda akan lebih terancang dan anda tak akan berhutang. Katanya anda telah membuat pilihan yang lebih bijak! Tapi bank tetap nak “push” kad kredit berbanding kad debit. Hehe

Saya cuba guna kad debit untuk beberapa kali dan boleh tahan sekejap je. Jadi saya simpulkan kad debit masih tak praktikal sampai sekarang.

Ada 2 jenis kad debit. Pertama yang kita kena “top up” duit dalam tu. Kedua, yang link terus ke akaun bank kita.

Berikut ialah beberapa sebab saya kata kad debit tak best (pendapat peribadi). Continue reading