Category Archives: General

Take a break!

Owh.. what a hectic life I have recently. So need some rest and setting up a new year resolution for 2008. Will do few major ‘upgrade’ in some areas of my life.

Ok, take a break. Just got this email from a friend.  With few simple questions and you know what. I got them all wrong! Haha..  Your turn to try them out.. Enjoy

The Stupid Test! Here Is A Fun And Real Challenge!

OK. Pay close attention. Here is a very simple little test comprised of four easy question to determine the level of your intellect. See if you have what it takes to be considered smart

Your replies must be spontaneous and immediate, with no deliberating or wasting of time . and PLEASE no cheating!

On your mark, get set, GO!

1: You are competing in a race
and overtake the runner in second place.

In which position are you now?

Answer: If you answered that you’re now in first,
you’re wrong!

You overtook the second runner and took his place, therefore you are now in second place.

For the next question try not to be so dim.

2: If you overtake the last runner,
what position are you now in?

Answer: If you answered second to last,
you are wrong once again.

Think about it…
How can you overtake the person who is last?
If you’re behind them, they can’t be last.
You would have been last.

It would appear that thinking is not one of your strong points.
Anyway, here’s another question to try. Don’t take any notes or use a calculator, and remember, your replies must be instantaneous.

3: Take 1000. Add 40. Add another 1000.
Add 30. 1000 again. Plus 20.
Plus 1000. And plus 10.
What is the total?

Answer: 5000?
Wrong again!

The correct answer is 4100.
Try again with good calculator.

Today is clearly not your day, although you should manage to get the last question right…

4: Marie’s father has five daughters:
1. Chacha
2. Cheche
3. Chichi
4. Chocho
5. ?

Question: What is the fifth daughter’s name?
Think quickly… you’ll find the answer below..

Answer: Chuchu?
WRONG!

It’s obviously Marie!
Read the question properly.

You are clearly the weakest link.
Now challenge your friends!

The death of blogging?

Got some extra time tonight. Checked out some of internet marketer’s e-mails that I subscribe and go to my google reader to read some blogs.
When I read through, I could see the trend of bloggers apologize readers because they did not have time to update the blog, reduce in number of generous and useful tips etc.
Below are some reasons I can think of why the bloggers are slowing down and may lead to the death of blogging..

  1. Too busy to write for free
  2. Don’t get enough money to ‘fund’ their blogging effort
  3. People don’t have time to read blogs anymore
  4. No more interesting idea to write about
  5. Don’t have goals and no achievements whatsoever after writing for a year!

Now blog is just like a website – Being abandoned and left out being rubbish on the internet. When doing a search, the old posting that is not relevant anymore pops up requiring more time for you to find a good answer for your research.
So what’s next after blogging?

[tags]death of blogging, blog, web 2.0, blogger, blogging[/tags]

Domain price increase

Just got an email from namecheap.com to announce their new price tag for TLD domain names. So after this most probably all other domain name service providers will increase their price accordingly including Malaysia’s.

Here’s the new price for namecheap (effective from October 14, 2007 – yeahh 2nd raya day)

.com domain renewals, transfers and new registrations: Old pricing $8.88, new pricing $9.29 per year
.net domain renewals, transfers and new registrations: Old pricing $8.88, new pricing $9.29 per year
.org domain renewals, transfers and new registrations: Old pricing $8.88, new pricing $9.29 per year
.info domain renewals, transfers and new registrations: Old pricing $8.88, new pricing $9.29 per year
.biz domain renewals, transfers and new registrations: Old pricing $8.88, new pricing $9.29 per year

But I think this price still considered cheap compared to yesteryears when you need to buy a domain name for more than $10 per year.

Wish a Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin to all Muslims around the globe..

Review Panduan Membeli Rumah – Tips Hartanah

Semalam telefon bimbit saya berbunyi. Oh panggilan dari rakan saya yang juga rakan perniagaan internet saya. Kami menjalankan servis design untuk pasaran global. Masih diperingkat permulaan.

Dia bertanya “Wan, e-book tipshartanah ok tak?”. Jawab saya “Hmm. Memang detail, complete jugaklah”. “Aku nak beli rumah ni. Dah dapat kat area Kinrara, tapi nak baca-baca dululah sebab tak pernah beli rumah lagi. Tu la nak tanya pasal ebook tu. Kalau ok aku nak beli”.

Satu yang saya respek rakan saya ni dia akan membeli yang ‘ori’ kerana baginya untuk mendapatkan ilmu dari ebook atau buku, dia akan keluarkan duit bagi terus menyokong. Sama juga dengan album kaset dan CD.

“Kalau kita tak beli yang ‘ori’ camne diorang nak terus ‘hidup’?” katanya. Memang betul pun. Sekarang pun saya dah beransur-ansur menukarkan perisian komputer saya dengan yang ‘ori’ termasuk Windows dan perisian penting dalam perniagaan internet.

Berbalik kepada e-book tips hartanah. Sebenarnya, e-book tersebut dah lama berada dalam notebook saya dan saya dah pernah baca beberapa kali tetapi masih belum sempat menulis review tentang e-book tersebut.

Pagi ini perkara pertama yang saya buat ialah membaca kembali e-book tersebut khas untuk menulis sedikit review bagi mereka yang sedang pertimbangkan untuk membelinya.

Bukan sedikit tapi banyak juga ni sebab e-book ini memang lengkap dengan jumlah mukasurat hampir 100! Jarang saya jumpa e-book ‘setebal’ ini.

E-book ini menceritakan dari awal hingga akhir proses pembelian rumah iaitu dari pencarian rumah, berurusan dengan ejen, melihat rumah, penilaian harga rumah, dokumen, pembayaran, pinjaman, pengeluaran kwsp sehingga pembatalan (dalam kes tertentu).

Apa yang menyebabkan saya kata e-book ini lengkap ialah kerana ia banyak menceritakan bukan saja tips yang ‘common sense’ tetapi lebih dari itu.

Ia melibatkan kira-kira pinjaman, yuran peguam, senarai semak pembelian rumah, mendapatkan pinjaman yang sesuai, huraian lengkap proses pengeluaran wang KWSP, dokumen-dokumen yang berkaitan pembelian dan pinjaman, cara menyemak status CCRIS dan CTOS (untuk kedudukan kredit), isu pembelian rumah seperti menduduki rumah lebih awal, masalah pinjaman dan pembatalan pembelian.

E-book ini ditutup dengan gambarajah keseruhan proses pembelian rumah dari awal hingga akhir beserta borang senarai semak untuk membeli rumah. Supaya anda tak terlepas pandang dengan perkara-perkara yang anda fikirkan remeh tetapi sebenarnya penting.

Banyak perkara yang diceritakan begitu mendalam kerana penulis telah berpengalaman menempuh proses pembelian rumah dan telah menyenaraikan kesilapan yang harus anda elak.

E-book ini juga datang sekali dengan bonus 10% diskaun yuran guaman dan laman web/forum ahli untuk penjelasan, soal-jawab lebih lanjut dan dokumen/borang lain yang berkaitan.

Bila membaca e-book ini, teringat kembali proses sukar yang saya lalui semasa membeli rumah pertama. Seperti penulis nyatakan, ia bukanlah sukar tetapi menjadi rumit kerana anda hanya melakukannya mungkin sekali atau dua saja seumur hidup (bagi yang bukan melabur dalam hartanah).

Jika sebelum ini saya dah membaca e-book ini, mungkin ia dapat menyelamatkan saya dari masalah yang saya tempuhi termasuk silap memilih lokasi dan kedudukan rumah, tidak memilih pakej pinjaman yang betul dan tidak mengetahui hak dan proses pembelian rumah. Ini semua menyebabkan kerugian yang bukan sedikit tetapi mencecah ribuan ringgit jika dikira semula.

Jadi bagi saya RM40 harga buku ini adalah sangat berbaloi jika dibandingkan ribuan RM anda dapat jimat. RM40 dari RM200,000 harga rumah cuma 0.02% (tak sampai 0.2% atau 2%) dari harga rumah. Mungkin ebook tips hartanah ni boleh dipertimbangkan termasuk dalam pelaburan hartanah anda.

Untuk maklumat lanjut dan pembelian sila ke tipshartanah.com

[tags]panduan membeli rumah, jual beli rumah[/tags]

Awas dengan blog FREE

Pagi ni pergi jenguk2 di forum wangcyber ada satu thread pasal blog cikguonline kena suspend sbb langgar TOS (terms of service)

WordPress.com memang agak strict dengan pengiklanan dan revenue generation dekat blog diorang. So berhati-hati untuk post affiliate dan adsense memang langsung tak boleh.

Kalau di blogger.com, adsense memang sah boleh sebab owner dia adalah Google. Ikut mana pun dia akan dapat juga keuntungan.

Jadi berhati-hati bila menggunakan mana-mana servis percuma di internet. Baca dengan berhati-hati syarat yang dikenakan dan jangan lupa backup kerja.

Cara terbaik, beli hosting sendiri dan install wordpress guna Fantastico. So selamat nak letak adsense ke iklan ke apa ke.

To cikguonline, bersabar dan teruskan usaha anda 🙂 Ramai yang memberi sokongan..

Adwords Editor

Untuk siapa2 yang gunakan adwords sebagai salah satu cabang pemasaran, anda boleh cuba Adwords Editor oleh Google (percuma) di mana anda boleh melakukan perkara-perkara berikut (copy paste from Google site)

    * Navigate your account quickly and easily
    * Make bulk changes to keywords and ad text
    * Work offline, then upload your changes
    * Copy and paste keywords and ad text
    * Circulate proposed changes and get feedback

Malaysia web hosting directory

Baru je up satu lagi laman web directory untuk rujukan anda. Kepada yang mencari-cari hosting yang sesuai bolehlah mencari dan pilih mana yang bersesuaian dengan keperluan anda.

Ada yang memerlukan space yang besar, ada yang perlukan harga yang rendah, PHP support, domain name murah dsb.

Directory ini akan ditambah dari masa ke semasa apabila web hosting baru ditemui.

Lebih banyak features, review dan lain-lain sumber berguna akan ditambah untuk rujukan anda mengenai web hosting, domain name registration dan webmaster tools.

Sila ke MalaysiaCheapHosting.Com

Multiple streams of internet income

Internet slow ni teruja pulak nak menulis sebab nak surf slow sangat.

Kalau kita tengok-tengok ‘income statement’ kita. Berapa punca pendapatan dan berapa pula punca menghabiskan pendapatan.

Rata-rata orang yang makan gaji mempunyai SATU punca pendapatan BESAR dan mungkin ada sedikit sumber pendapatan lain terutamanya dari pelaburan.

Dan tak dinafikan sumber untuk kita menyalurkan pendapatan kita tu memang cukup banyak. Loan kereta, sewa rumah, supermarket, kad kredit, stesen minyak, TNB, celcom dan list ni boleh berterusan sampai esok pagi.

Ok, tentu ramai dah pernah dengar tentang Multiple Streams of Income. Tahukah anda di internet anda mempunyai potensi yang LEBIH besar untuk mendapatkan pelbagai sumber pendapatan? Continue reading

Foxit Reader Review. Rated 5 out of 5 stars!

Adakah anda mempunyai terlalu banyak e-book? Ya saya ada.. hehe. Masalah utama bila ada banyak sangat ebook ialah

  1. Susah nak buka. Guna Adobe Acrobat Reader kat komputer yang slow sangat-sangatlah menguji kesabaran.
  2. Susah nak bawa ke mana-mana. Masuk e-book dalam thumbdrive. Pastu nak buka kat PC orang lain pun susah. Kadang-kadang tak ada Adobe Reader, slow sangat dan lain-lain
  3. Nak download Adobe pun bukan senang, biasanya sangkut tengah jalan je kalau internet connection slow.

Selepas jumpa dengan Foxit Reader, segala masalah utama selesai. Settled.

Apa yang best?

  1. Senang je nak download. Saiz fail tak sampai 3MB
  2. Tak perlu install. Double click je terus open. So boleh simpan dalam thumb drive dan bawa ke mana-mana bersama e-book anda.
  3. Load cepat. Berganda lebih cepat dari Adobe. Sekelip mata je. (kadang-kadang beberapa kelip la)
  4. Browse cepat sebab ringan. Kalau Adobe nak scroll pun susah, tapi dengan Foxit Reader ni perhh.. memang laju dan senang. So tak ada la nak hilang mood bila baca e-book yang panjang berjela.

So kalau nak cuba, boleh download free kat laman web Foxit Reader. Selamat mencuba. Semoga lepas ni rajin-rajin la menimba ilmu. Download e-book yang berguna dan jangan sesekali mencetak rompak e-book orang. Ilmu tak berkat woo..

Kalau dah download Foxit Reader boleh la try baca Panduan Ringkas 5 langkah mudah memulakan perniagaan internet 🙂 Versi “panduan lengkap” akan menyusul kemudian..

Can Malaysians buy products from clickbank?

Few times people ask me this questions since lots of quality (some are not) e-books and products sold via clickbank.com. The anwer is yes. But I also have problem when purchasing the products via credit card but have no problem paying via paypal.

Just register for a free paypal account  and register your credit card in the paypal account settting. You can easily use paypal to pay for lots other online products with paypal. But I have no experience withdrawing money from paypal.