Nak buat B2B atau B2C

Dah beberapa lama kerja sendiri, di sini saya nak kongsikan pengalaman sikit tentang model perniagaan B2B dan B2C.

Sebelum pergi jauh, untuk yang masih tak tau B2B ialah business to business manakala B2C ialah business to consumer. Atau dengan kata lain B2B kita beri perkhidmatan/produk kepada bisnes lain manakala untuk B2C kita menjual kepada orang perseorangan.

Kelebihan B2B ialah amaun bayaran yang diterima lebih besar jumlahnya (company willing to spend more) tapi kekurangannya perlukan banyak proses seperti hantar quotation, tunggu purchase order, nak mintak payment kena invois dan yang paling leceh nak dapatkan payment yang ada sesetengahnya makan tahun! menyebabkan susah kita nak roll duit untuk perniagaan.

Disebabkan banyak masalah dengan B2B saya cuba memasuki B2C dimana lebih berurusan dengan orang perseorangan. Memang lebih mudah (kurang karenah tertutama bab pembayaran) tetapi perlukan volume yang besar untuk menyamai target B2B. Jadi perlukan sistem otomatik untuk pemasaran, jualan, pembayaran, resit dsb. Kalau tidak memang penat.

Walaubagaimanapun terdapat juga golongan orang perseorangan yang mempunyai budget besar untuk sesetengah perkara tetapi terhad untuk bidang tertentu.

Contohnya budget untuk melangsungkan perkahwinan seperti membayar catering, andaman dan jurugambar yang agak tinggi. Atau mungkin juga orang ‘berada’ yang mempunyai citarasa tinggi untuk membayar upah dekorasi rumah atau design pakaian yang lain dari yang lain. Mereka sanggup mengeluarkan ribuan ringgit untuk perkara tersebut.

Contoh satu perniagan B2B yang berjaya ialah seperti Jobstreet dan contoh B2C yang berjaya ialah AirAsia. Jika anda ingin menceburkan diri dalam perniagaan, putuskan anda ingin pilih B2B atau B2C. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Yang mana lebih sesuai untuk anda?

[tags]perniagaan, bisnes[/tags]

3 thoughts on “Nak buat B2B atau B2C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *